Държавният бюджет на Великобритания ще загуби около 80 милиарда фунта стерлинги ($111 млрд.) заради излизането на страната от Европейския съюз без да сключи сделка с Брюксел. Това пише в статия на The Guardian, основана на икономически анализ на правителството.

Както отбелязва изданието, секретните документи, оценяващи икономическите последствия от Brexit, прогнозират, че ако не бъде постигната сделка с ЕС, правителството ще трябва да вземе заеми от порядъка на над 120 млрд. паунда ($167 млрд.) в течение на следващите 15 години.

Отначало документът не е бил достъпен за широката аудитория, но след изтичането на информация от него в медиите, Лондон е решил да той да бъде публикуван след запитване от парламента.

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

При всяко положение растежът на икономиката ще пострада

В доклада се казва, че северно-източната част на страната ще се сблъска с 16% спад на регионалния икономически ръст, а западната - с 13 на сто. Документът твърди, че "твърд Brexit" ще означава общото покачване на цените на дребно с 21 на сто и ръст в стойността на хранителните продукти и напитките - със 17 на сто.

Изданието припомня, че в най-скоро време комитетът, в който влизат премиерът Тереза Мей и основни министри като Филип Хаманд, Борис Джонсън, Майкъл Гоув и Гавин Уилямсън, е длъжен да обсъди бъдещите търговски отношения на страната с ЕС.