Щатският долар е стабилен спрямо еврото, укрепвайки спрямо йената и лирата стерлинг в хода на валутата търговия в петък сутринта. Търговците продължават да следят изявленията на ръководителите на американската централна банка, които са предимно за по-нататъшно увеличение на основния лихвен процент, въпреки сигналите за отслабваща икономика.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също даде да се разбере, че регулаторът не планира да отслаби усилията за връщане на инфлацията до целевото ниво. "Инфлацията по всякакъв начин е прекалено висока, каза Лагард на събитие на икономическия форум в Давос. Ние ще се придържаме към сегашния курс на нашата политика до този момент, когато запазването на лихвената ставка на ниво, ограничаващо икономическата активност, се окаже достатъчно дълъг, за да осигури връщането на инфлацията до 2%".

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,17% и се търгува на пазара при курс $1,0845 за едно евро.

Британската лира стерлинг в същото време се понижава с 0,20% - до 1,2365 долара за един паунд срещу 1,2391 долара за паунд предния ден.

Стойността на американската валута по отношение на японската се повиши с 0,32% - до 128,85 йени в сравнение с 128,43 йени за долар в предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,07% по време на днешната търговия, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0.08%.

Йената поевтинява в петък, коригирайки се след увереното покачване предишния ден, въпреки данните за ускоряване на инфлацията в страната, което повиши очакванията за промяна на паричната политика от Японската централна банка.

Потребителските цени в Япония, с изключение на прясната храна, ключов индикатор, наблюдаван от централната банка на страната, са се повишили с 4% през декември спрямо същия месец година по-рано, най-бързият темп от декември 1981 г., показват данни на Министерството на вътрешните работи и комуникациите на страната. Индикаторът надхвърли целта на Японската централна банка от 2% за девети пореден месец.

Като цяло инфлацията в Япония миналия месец също беше 4% на годишна база, ускорявайки се от 3,8% през ноември. Темпът му е най-високият от януари 1991 г.