Доходността по гръцкия правителствен дълг падна под 2 процента за първи път в историята и вече е по-ниска от тази по десетгодишните американски облигации, пише CNBC.

През март 2012 г., в разгара на дълговата криза, Гърция плащаше 48 процента лихва по дълга си. Но в четвъртък тя падна до рекордно ниските 1,97 процента. В същото време САЩ, смятана за сигурно убежище за инвеститорите, плаща 2,01 процента. За първи път промяната в оценката на пазарите дойде, когато дясната "Нова демокрация" победи на изборите.

В същото време трябва да посочим, че доходността по германските десетгодишни облигации също отбелязва рекорди. Тя изкара рекорден брой дни в отрицателна територия - цели 80 до минус 0,42 процента. А анализатори прогнозират, тя може да намалее и до минус 0,6 процента.

Драматичният спад на цената на заемите за Гърция е признание за това за колко по-стабилна е смятана тя днес, особено при положение, че през 2018 г. гръцкият дълг бе 181 процента от икономиката. Миналият четвъртък Атина продаде €2,5 милиарда 7-годишен дълг, като привлече четири пъти повече интерес от нужното, за да изпълни продажбата.

Гърция сваля с 30% данъка върху жилищата

Гърция сваля с 30% данъка върху жилищата

Новото дясно правителство планира намаления и на ДДС, и на корпоративния данък