Цените на златото, среброто и платината се покачват в сряда сутринта, отслабването на долара спрямо основните световни валути подкрепя поскъпването на благородните метали. Стойността на платината е най-висока от шест година насам.

Според данните търговията, днес сутринта цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0.4%, или със $7,4, до $1844.9 за тройунция.

Априлската цена на платинени фючърси се повиши с 2,38% до 1 219,5 долара за унция. По-рано в хода на търговията индикаторът достигна 1221,8 долара, най-високото ниво от февруари 2015 година.

Мартенските фючърсите за сребро поскъпнаха с 0,19% до $27,453 за унция.

Доларът леко се понижава спрямо основните световни валути, което подкрепя цената на златото и другите благородни метали. По-евтиният долар поддържа търсенето им, което го прави по-достъпни, за инвеститорите с друга валута.

В същото време пазарите очакват статистика за годишната инфлация в САЩ през януари. Анализаторите смятат, че инфлацията се е ускорила до 1,5% от 1,4% през декември. Златото традиционно действа като инфлационен хедж.