Правителството прие днес план за въвеждане на еврото в България. Това обяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

По думите му, това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции, как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането в евро на депозити и заеми. Финансовият министър припомни, че заложеният срок за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 година. 

Василев обясни, че с цел защита на потребителите, е предвиден срок от 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца след това, в който цените на стоките и услугите ще се публикуват в лева и в евро. Целта на тази мярка е, недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените, посочи министърът.

Това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ, каза още Василев. Той подчерта, че обществените и експертни дискусии за присъединяването ни към еврозоната ще продължат.

Напоследък някои финансови експерти при свои публични коментари изразиха съмнение, дали България ще изпълни критериите за влизане в еврозоната, поради високата инфлация у нас.

Защо Румъния изобщо не бърза да влиза в еврозоната?

Защо Румъния изобщо не бърза да влиза в еврозоната?

Страната се цели в Шенген и ОИСР