Бичият пазар за златото не е приключил, казват анализаторите на Goldman Sachs. Според тях пазарите ще следват същия път както след световната финансова криза през 2008 г., предава FN.

В бележка до клиентите от 13 ноември анализаторите Михаил Спрогис и Джерфи Кюри заявяват: "Структурният бичи пазар за златото не е приключил и ще продължи през следващата година заедно с очакванията за повишаваща се инфлация, отслабване на щатския долар и продължаващо възстановяване на търсенето сред дребните инвеститори в развиващите се пазари". "В краткосрочен план обаче ще е трудно за златото да генерира значима инерция в която и да е посока", добавят те.

Прогнозата на анализаторите на Goldman Sachs е цената на златото да достигне $2 300 през 2021 г., над 20% увеличение спрямо настоящите нива.

Стратезите смятат, че златото ще последва същата траектория както през 2008 г. - тоест ще расте значително по време на възстановяването заради притесненията за инфлация.

Бичи настроения и за bitcoin

Bitcoin се е запътил към $17 500, а един анализатор казва, че достигане на нива от $20 000 вече са възможни. Устойчивият ръст от началото на октомври дава причина на инвеститорите отново да са бичи настроени.Анализът на Саймън Питърс, криптоанализатор в eToro, подсказва, че цените скоро може да се повишат значително. Следващата цел, казва той, е $17 500.

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за търговия

Колко ще струва златото от най-голямото находище в света?

Колко ще струва златото от най-голямото находище в света?

$3,3 милиарда са първоначални разходи за разработване на Сухой Лог