ПАО "Полюс" е оценило първоначалните капиталови разходи за развитието на проекта за добивана на злато в находището Сухой Лог в района на Иркутск на 3,3 милиарда долара, се казва в изявление на руската компания.

Според предварителното проучване за осъществимост (технико-икономическа обосновка) на проекта, изготвено от екипа на "Полюс" съвместно с международни консултанти, разходите са се увеличили значително. За сравнение - в предварителното проучване през 2018 г., те са били оценени на 2,3 милиарда долара, пише 1prime.ru.

В Русия откриха най-голямото златно находище в света

В Русия откриха най-голямото златно находище в света

То се намира в Сибир

Предварителното проучване също така оценява годишното производство на злато на 2,3 милиона унции спрямо 1,6 милиона унции преди това. А общите парични разходи са 390 долара за унция от жълтия метал срещу 420-470 долара за унция преди това. Преработката предвижда рафиниране на 33,2 милиона тона руда годишно спрямо предишните 30 милиона тона, а степента на използване на природния ресурс в сравнение с предварителното проучване се е увеличила до 92% от 88-90% по-рано.

Находището Сухой Лог - смятано за най-голямото в света към този момент, се намира в района на Бодайбанския район в Иркутска област. По данни от 31 май 2020 г. неговите първични запаси се оценяват на 40 милиона унции (1244 тона) злато, а потенциалният ресурс - на 67 милиона унции (2084 тона) според JORC (световно признат австралийски кодекс за докладване на резултатите от проучванията, минералните ресурси и рудните запаси).

Запасите от руда на находището са 540 милиона тона при средно съдържание на благородния метал 2,3 грама на тон. Целите ресурсни запаси на находището се оценяват на 1,110 милиарда тона руда със средно съдържание на злато от 1,9 грама на тон руда.

Експерт: Златото ще се върне над $2000 за тройунция. Но не заради изборите

Експерт: Златото ще се върне над $2000 за тройунция. Но не заради изборите

Случаите на коронавирус в САЩ и новините за ваксината ще са силен двигател за метала в краткосрочен план

ПАО "Полюс" е най-големият производител на злато в Русия и една от водещите световни компании за добив на скъпоценния метал и по суровинна база. Основни предприятия и проекти на групата се намират в Красноярския край, Иркутска и Магаданска област, както и в Якутия.