Паладият започна годината с невероятен ръст, но дори и той бледнее в сравнение представянето на далеч по-скъпия метал родий, пише Bloomberg.

Родият - използван основно в автомобилни катализатори и пет пъти по-скъп от златото - вече записа ръст от 32% от началото на годината, докосвайки невиждани от 2008 г. върхове. По-стриктните регулации върху вредните емисии на автомобилите подкрепиха ралито на метала. Сега има и спекулации, че инвеститорите също започват да му обръщат внимание, залагайки, че цените ще се покачат към нови рекорди.

Снимка 461278

През последните четири години цената на родия се покачи 12-кратно, изпреварвайки всички основни суровини. Както и паладия, металът е вторичен продукт при добива на платината и никела, но пазарът за него е далеч по-малък и заради това и при него са възможни далеч по-големи ценови промени при промяна на търсенето или предлагането.

В петък цената на родия бе $7 975 за унция, по данни на Johnson Matthey Plc. Ралито му този месец бе подкрепено и от търсенето на сигурно убежище след напрежението в Близкия изток. За същия период паладият поскъпна с 10 процента.

"Основен двигател от началото на януари е физическото търсене от Азия, което най-вероятно е свързано с автомобилната индустрия", смята Андреас Даниел, трейдър в Heraeus Holding GmbH. "Покупките предизвикаха още покупки и в един нерегулиран пазар ефектът е огромен".

Макар че тази година е възможно и цената да спадне, родият може да достигне рекордните $10 100, които постигна през 2008 г., според Афшин Набави, директор на трейдърите в MKS PAMP Group в Швейцария. И все пак, високите цени преди десетилетие накараха производителите да заменят родия с платина и паладий, които също се използват за пречистване на изгорелите газове.

Инвестициите в родий са по-трудни, отколкото в други ценни метали, тъй като той не се търгува на борсите, а пазаръте на монети е съвсем малък, спрямо златото или среброто. Световното производство на родий се равнява на малко над една десета от това на платината или паладия.

По-високите цени са добра новина за добивните компании в Южна Африка, които отговарят за 80% от производството по света.