Русия и Иран свързаха своите системи за предаване на финансова информаиця, така че сега техните банки могат да извършват транзакции директно, заяви заместник-ръководителят на Централната банка на Иран по международните въпроси Мохсен Карими пред ирански медии, съобщи РИА Новости. Така на практика банките на двете страни могат да контактуват пряко, без да използват разпространената в цял свят система за междубанкови разплащания и информаиця SWIFT.

"Ние свързахме системите за предаване на финансова информация на двете страни. Това означава, че банките на двете страни вече не се нуждаят от Швейцария, за да комуникират помежду си и търговските банки на двете страни могат да установяват посреднчески отношения. Износителят може да открие на руска представители сметка в риали и да получава пари от нея от руски банки в Иран", цитира Карими иранската агенция Fars.

Какъв е сега делът на основните валути при разплащанията през SWIFT

Какъв е сега делът на основните валути при разплащанията през SWIFT

Юанът достигна исторически максимум през април

Заместник-шефът на Иранската централна банка също подчертава, че износителите от двете страни могат да извършват транзакции в националните си валути.Ден по-рано Хосейн Айвазлу, член на изпълнителния съвет на Националния фонд за развитие на Иран каза, че фондовете за национално благосъстояние на Русия и Иран планират да създадат съвместни инвестиционни комитети за изпълнение на различни проекти в сферите на: петролната, газовата, нефтохимическата, фармацевтичната промишленост и други области.

Ръководителят на Централната банка на Иран Мохамад Фарзин пък каза в края на декември, че валутното споразумение между Иран и Русия, което ще позволи търговия в рубли и риали, ще бъде подписано официално през първото тримесечие на 2024 г.

Фарзин беше на двудневно посещение в Москва през последната седмица на 2023 г., за среща с ръководителя на Централаната банка на Русия Елвира Набиулина.

Страните са се договорили да открият кредитна линия в размер на 6,5 милиарда рубли (около 77 млн. долара) за Иран за внос на необходимите стоки от Русия.

Както съобщи преди дни агенция Tasnim с позоваване на Централната банка на Иран, иранската банка Sepah откри първия чуждестранен акредитив за внос на стоки от Русия, след като Министерството на правосъдието на САЩ възстанови режима на санкции спрямо Иран.

Иран представи новия си боен дрон - прилича на американски

Иран представи новия си боен дрон - прилича на американски

Твърди се, че апаратът може да остане във въздуха 24 часа и да достигне "големия враг" на страната