Делът на китайския юан в международните търговски разплащания чрез междубанковата система SWIFT достигна исторически максимум от 4,72% през април, според данни на системата, анализирани от РИА Новости.

Основната валута при международните търговски разплащания през април, както обикновено, е доларът, с дял от 83,95%. В същото време, американската валута е близо до многогодишен минимум - дял под 84% е регистриран само 2 пъти преди това - през март 2023 г. (на ниво от 83,71%) и през декември 2017 г. (83,52%).

На второ място е еврото, чийто дял се повиши леко в средата на пролетта до 6,54% от 6,41% през март. Челната тройка се "затваря" от юана, чийто дял се е увеличил с 0,22 процентни пункта през месеца. Делът на японската йена, напротив, спадна - с 0,35 процентни пункта, до 1,41%.

Останалите валути заемат общо по-малко от 1% при международните търговски разплащания, като топ 10 включва още: тайландски бат, саудитски риал, индонезийска рупия, дирхам на ОАЕ, виетнамски донг и британска лира.

Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Преминава се към руската Cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa финaнcoви cъoбщeния

Страната с най-много международни разплащания в юани логично е Хонконг - със 73,23% от всички международни разплащания. Следващите 4 държави по този показател са: Великобритания (4,9%), Сингапур (3,84%), Русия (2,83%) и САЩ (2,46%). За отбелязване е, че през април Русия се придвижи напред по отношение на обема на международни разплащания в юани и така стана четвърта по този показател.

SWIFT продължана да е основната и най-голяма система за обработка на междубанкови плащания и информация. Но вече такива подобни самостоятелни системи разработиха и те действат в Русия, Китай и Индия.

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

5-те най-използвани валути не са се променили през изтеклата година