Русия се отказва от амбициозен план за 400 милиарда долара инвестиции заради икономическият срив, предизвикан от пандемията. Руският президент Владимир Путин е потвърдил, че Москва се отказва засега от тези планове.

По време на среща с министри от кабинета държавният глава е обявил, че изпълнението на проектите по тази програма ще бъде забавено.

Първоначално те е трябвало да приключат до 2024 година, но настоящите промени се налагат, тъй като по думите на министър-председателя на страната Михаил Мишустин "трябва да се работи в условията на по-строги бюджетни ограничения", пише Bloomberg.

"Възможно е да удължим времевата рамка за постигането на тези национални цели до 2030 година", посочва той.

Въпросните национални проекти бяха ключов приоритет в програмата на президента за изборите през 2018 година. В началото на тази година Михаил Мушистин беше поставен на поста министър-председател отчасти заради разочарованието на Путин от работата на предшественика му Дмитрий Медведев от изпълнението на програмата.

Очакванията бяха, че той ще пристъпи към направата на по-сериозни разходи с цел подкрепа на слабия растеж на руската икономика и повишаване на стандарта на живот.

Кризата, отприщена от пандемията и острият спад в цените на петрола, се оказа нов натиск върху мащабната програма и принуди властите в Москва да обърнат фокуса си към ограничаване на негативния ефект от тежката рецесия, която анализаторите прогнозират за страната през 2020 година.

Бюджетът на Русия беше тласнат от излишък през 2019 година към значителен дефицит през тази на фона на готвена държавна помощ в размер на 8,7 трилиона рубли или 123 милиарда долара с цел подкрепа на икономиката в следващите две години.

Русия добави още два почивни дни през юни и юли. И икономиката загуби над $5 млрд.

Русия добави още два почивни дни през юни и юли. И икономиката загуби над $5 млрд.

Едно от изчисленията посочва, че щетите са достигнали дори $8,6 млрд.