Русия сега получава повече евро, отколкото долари заради износа си към Китай, в отговор на обещанието на президента Владимир Путин да намали зависимостта от американската валута, което всъщност се бави.

Малко над 50% от стоките, които Китай закупи от северната си съседка през първото тримесечие, бяха на цени в евро, според данните на Банката на Русия, пише Bloomberg.

Междувременно делът на валутата за плащането за износ за Европейския съюз се увеличи до 43% от 38% в края на миналата година.

Снимка 492052

Източник: Bloomberg

Промяната е част от стратегия за "дедоларизиране" на руската икономика и намаляване на нейната уязвимост спрямо продължаващата заплаха от американските санкции.

Стратегията донякъде беше ускорена от хода на руския петролен гигант "Роснефт" да прехвърли всички експортни договори в евро миналата година. Горивото е основен компонент на износа за Китай, заедно с дървения материал.

Русия засилва "дедоларизацията" на Държавния инвестиционен фонд

Русия засилва "дедоларизацията" на Държавния инвестиционен фонд

Федерацията ще инвестира в китайския юан

"Изглежда, че тези промени съвпадат точно с прехода на "Роснефт" към евро. Все пак е по-удобно да се разплащат сметки в долари, така че не трябва да очаквате пълна дедоларизация", каза Дмитрий Маринченко, анализатор от Fitch Ratings в Москва.

Данните показват, че Русия все още разчита в голяма степен на долара, за да заплаща за вноса от ЕС и Китай. Но делът на рублата в износа нарасна до 15% през 2019 година, главно заради скока на износа за Индия, показват данните на централната банка.

Снимка 492053

Източник: Bloomberg

Движенията на Русия обаче почти не намалиха доминиращата роля на долара в световната финансова система. Делът на валутните сделки в долари се е увеличил до 88,3% през 2019 година от 87,6% през 2016 година, показват данни на Банката за международни разплащания. Съотношението на валутните резерви в долари остава стабилно - около 60% през последното десетилетие.

Хегемонията на долара свършва след десетилетие, смята експерт

Хегемонията на долара свършва след десетилетие, смята експерт

Но дали юанът ще валутата, която ще го измести?