Русия намаля дела на щатския долар в своя Държавен инвестиционен фонд. Държавата обмисля да инвестира в други чуждестранни валути, включително китайския юан. Това заяви заместник-министърът на финансите на федерацията Владимир Количев, цитиран от Reuters.

През следващата година Русия планира да диверсифицира валутните си активи. Според Количев този ход отчасти има за цел да предпази руските резерви от външни рискове. По думите му геополитическите рискове са един от ключовите фактори при определянето на структурата на фонда. Той обаче не уточни с колко точно ще бъде намален делът на долара.

Към края на месец октомври американският дял е представлявал около 36% от държавния фонд, или 124,5 милиарда долара, показват изчисления на Reuters на база данни от финансовото министерство.

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

И не показва намерение да забави процеса

Русия засилва процесът на "дедоларизация", за да намали зависимостта си от американската валута, след като отношенията между Вашингтон и Москва се влошиха покрай анексирането на Крим през 2014 година и ролята на Русия в кризата в Украйна, пишат авторите на агенцията, докато Количев обяснява това с ход на държавата, с който резервът да се синхронизира с този на централната банка. Планираните промени на инвестиционния фонд ще доближат състава му до резервите на валутата на централната банка.

Към 31 март 2019 година в резервите на централната банка на Русия делът на еврото е най-голям - 30,3%. Делът на щатския долар е 23,6%, на китайския юан - 14,2%, на паунда - 6,6%. Японската йена, канадският и австралийският долар имат общ дял от 7,1%.

Рублата достигна почти едногодишен връх спрямо долара

Рублата достигна почти едногодишен връх спрямо долара

От началото на годината руската валута е поскъпнала с 11%