Желанието на Владимир Путин да скъса с американския долар се превърна в истинска златна треска, пише Bloomberg.

В рамките на десетилетие Русия учетвори златните си резерви, а 2018 година се оказва най-амбициозната година досега. През 2019 година, засега, Москва не показва намерение да забави темпото.

Данните от централната банка показват, че през февруари резервите са се увеличили 1 милион тройунции - най-много от ноември насам.

Така Русия успява да постигне бърз прогрес в усилията си да разпродаде американските активи. Анализаторите, които създадоха терминала "дедоларизация", спекулират за ефекта върху световната икономика, ако повече държави тръгнат по пътя на Русия.

През ноември президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че европейските корпорации зависят твърде много на американската валута и посочи, че това е проблем. Миналата година Полша и Унгария изненадаха анализаторите с първите наистина значими покупки на злато от страна от Европейския съюз от десетилетие насам.

Полша не е притежавала толкова злато от 1983 година

Полша не е притежавала толкова злато от 1983 година

През юли и август централната банка направи най-голямата си покупка от 1998 година насам

За Русия експертите започват да си задават въпроса дали страната може да запази темпото. Някои казват, че страната ще внесе повече злато, за да се предпази от геополитически шокове и от заплахата от още американски санкции. Миналата година покупките на злато надхвърлиха добива за първи път. Но други смятат, че Русия най-накрая ще започне забавяне на тенденцията.

През 2018 г. Централната банка на Русия е закупила 274 тона злато - по средни цени това се равнява на $11 милиарда. Огромното количество отрежда на страната дял от 40% закупеното от централни банки количество и 6% от общото търсене на ценния метал в света.

САЩ подготвя нови санкции срещу руските банки. Те вече имат план как да ги избегнат

САЩ подготвя нови санкции срещу руските банки. Те вече имат план как да ги избегнат

В Москва кипят активни разговори между представителите на най-големите банки, Министерство на финансите и централната банка