Руските олигарси са изтеглили поне $50 милиарда от европейските страни в периода след началото на войната на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg. Причината - западните санкции и призивите на  руския президент Владимир Путин милиардерите да пренасочат своето богатство у дома.

Това лято акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments, контролирани от бизнесмените Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на свои фирми от Кипър в Русия.

Снимка 627214

Източник: EPA/БГНЕС

Именно това увеличава стойността на активите, прехвърлени от богатите руснаци от Европа в други страни след началото на войната до над $50 милиарда.

Италия "замрази" активи на руски олигарси на стойност около €2 милиарда

Италия "замрази" активи на руски олигарси на стойност около €2 милиарда

Санкциите засягат 80 души

Пренасочването на парите прекъсва традицията, според която руските олигарси държаха активите си на Стария континент, възползвайки се от изгодните инвестиционни условия, по-ниските данъци и възможността да печелят дивиденти в чуждестранна валута.

Броят на местата, на които богатите руснаци могат да държат финансите си извън родината намалява все повече

Сред първите руски бизнесмени, прехвърлили своите активи от Швейцария и Кипър в Русия, са милиардерът Андрей Гуриев и магнатът Виктор Рашников. Техният пример следват много други олигарси, като милиардерът Игор Алтушкин. А примерите навярно тепърва ще растат.

Защо толкова много руски олигарси имат израелски паспорт?

Защо толкова много руски олигарси имат израелски паспорт?

Израелският паспорт е един от най-разпространените втори паспорти сред милиардерите