Израелският паспорт е един от най-разпространените втори паспорти сред милиардерите, родени в Русия, а репресиите срещу така наречените програми за притежатели на "златен паспорт" в Европа означава, че той ще става все по-популярен сред супербогатите, търсещи бързо бягство, пише сайтът Business Novinite.

"Няма параграф в закона за връщане, който да не позволява олигарсите от еврейски произход да получат израелско гражданство."

Подобно на Бухман, доста милиардери, родени в Русия, са се възползвали от "Закона за завръщането", известен още като "Алия", който дава автоматично влизане и паспорт на всеки евреин или всеки, който може да докаже, че има поне един дядо или баба от еврейски произход, казват от Forbes.

Защо милионери от Хонконг кандидатстват за български паспорт?

Защо милионери от Хонконг кандидатстват за български паспорт?

След направените промени българската програма става най-добрата в Европа за получаване на гражданство

Според проучване на Forbes повече от 40% от 111-те милиардери, родени в Русия, имат поне още един паспорт (6% имат два или повече). Близо половината от 35-те санкционирани милиардери в Русия имат двойно гражданство. След Кипър, където 15 милиардери имат гражданство благодарение на вече несъществуващото гражданство на страната, получаващо се с инвестиции (изискваха се минимум 2 млн. евро) или "златен паспорт" - израелският паспорт е най-разпространеният втори паспорт сред родените в Русия милиардери. Най-малко 11 имат такъв, засенчвайки Великобритания (5) и Малта (3), които са следващи.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Войната в Украйна хвърли светлина върху програмата за гражданство на Израел. Трима от най-известните санкционирани руски милиардери-олигарси също са израелски граждани: съоснователите на Alfa Bank Михаил Фридман и Герман Хан, и Роман Абрамович. Абрамович, който е собственик на футболния клуб Челси, е най-известният от тримата. Той натрупа богатството си чрез голям дял в петролния гигант "Сибнефт", който през 2005г. продаде на руския държавен "Газпром" за 13,1 млрд. долара. Абрамович, който получи израелски паспорт през 2018 г., беше забелязан във ВИП салон на международното летище на Израел през март, дни след като беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство (той също беше санкциониран от ЕС, Канада, Австралия и Швейцария). Израел до голяма степен остана неутрален в конфликта, въпреки че приютява хиляди украински бежанци.

Къде санкционираните олигарси преместват активите си?

Къде санкционираните олигарси преместват активите си?

Абрамович гледа към Турция