Руските олигарси, санкционирани заради връзките си с президента Владимир Путин, се спасяват кой както може. Някои се опитват да избегнат санкциите, като преместват активите си на други места. Мнозина местят яхтите си в страни, в които няма да им бъдат налагани санкции например.

Абрамович гледа към Турция

Обединеното кралство санкционира Роман Абрамович по-рано този месец, заради "ясни връзки" с Путин, цитирайки близки отношения на милиардера с президента и неговия дял в стоманодобивната компания Evraz, която може да доставя материали на руската армия.

Четири дни по-късно самолет, свързан с Абрамович, пристигна в Истанбул от Тел Авив. Във вторник две яхти на стойност над 1 милиард долара, свързани с олигарха, са акостирали в курортни градове в южната част на Турция, според Reuters. Според анонимни турски източници, Абрамович и други богати руснаци обмислят да инвестират в страната.

Въпреки че Турция е член на НАТО, тя не е съгласна със санкциите заради опасения, че ще навредят на икономиката. Страната получава една трета от доставките си на природен газ от Русия и е изнесла там стоки на стойност над 4 милиарда долара през 2020 г. Вече има съобщение, че през последните дни руснаци отиват в Турция с пари в брой, въпреки че банките са предпазливи да поемат руски клиенти.

Шефът на Роснефт се опита да спаси яхтата си за $120 милиона, след като разбра, че е сред санкционираните богаташи

Шефът на Роснефт се опита да спаси яхтата си за $120 милиона, след като разбра, че е сред санкционираните богаташи

Яхтата Игор Сечин е задържана от властите на Франция

Активите на Алишер Усманов са в тръстове

Говорител на руския предприемач Алишер Усманов, който е инвеститор с дялове в руския железен и стоманодобив гигант Metalloinvest и мобилната мрежа MegaFon, заявил пред The ​​Guardian, че по-голямата част от имуществото му в Обединеното кралство са "отдавна прехвърлени в неотменяеми тръстове". След като прехвърлянето е настъпило, Усманов не е собственик на активите и е прехвърлил правата на семейството си.

Неотменяемите тръстове, които не могат да бъдат променяни без разрешението на бенефициента, са привлекателни в подобни случаи, смята Джошуа Рей, който е партньор в британската юридическа фирма Rahman Ravelli. Ако активите на Усманов са в тръст, в който той няма никаква собственост или контрол, "той би могъл ефективно да защити тези активи от санкциите на Обединеното кралство".