Споразумението на Русия с ОПЕК за доставките на суров петрол започва да изглежда просто в сравнение с предстоящите решения как да се наложат данъци върху петролната индустрия в страната през следващото десетилетие, пише Bloomberg.

Руският парламент започва да обсъжда законодателството, чиято цел е да премести данъчната тежест за руските петролни производители на мястото на производство, а не върху износа, което да сложи край на години на спорове.

Правителството се насочва към данъчните промени, подтикнатo отчасти и от протестите срещу нарастващите разходи за бензин, след като международните цени на петрола се повишиха до многогодишни върхове.

Русия постепенно ще премахне митата за износ на нефт до 2024 г.

Източник: Bloomberg

Русия постепенно ще премахне митата за износ на нефт до 2024 г.

Промените в петролната индустрия, станалиа известни като данъчната маневра, са част от по-широко фискално преструктуриране, насочено към стимулиране на икономическия растеж и увеличаване на приходите.

Ще се промени дългогодишната система от такси, свързани с доставката на суров петрол на рафинерии в Беларус и Казахстан, които в момента струват на Русия около 140 млрд. рубли (2.2 млрд. долара) годишно. Промените се очаква да се реализират през следващите 6 години.

Руските министри са все по-гласовити спрямо покачващите се цени на горивата през последните седмици, отразявайки вълната на държавна намеса в търговия на дребно с горива, която профуча от Латинска Америка до Индия.

Кой е най-големият купувач на руски петрол?

Кой е най-големият купувач на руски петрол?

Класацията за 2017-а

Новоназначеният вицепремиер Дмитрий Козак гарантира замразяване на цените на бензина и заговори за увеличаване на експортните такси върху моторното гориво, за да се осигури местно снабдяване.

В по-дългосрочен план властите ще обмислят данъчни стимули за увеличаване на производството на бензин, а мерките за повишаване на експортните мита или на цените на бензиностанциите ще бъдат разглеждани само ad hoc, а не като основна част от предложенията.

Освен стимулирането на производството на бензин, производителите на петрол ще получат данъчни облекчения, за да се успокоят тревогите, че планираното постепенно увеличение на данъка за добив от началото на 2019 г. до 2024 г. ще увеличи цената на суровия петрол.

Русия има разкрити запаси от петрол и газ за над 50 години

Русия има разкрити запаси от петрол и газ за над 50 години

Себестойността на добива е 10-15 долара за барел

Компаниите като държавната "Роснефт", които могат да пострадат от спад в маржовете при рафиниране, заради покачващата се цена на суровината, се очаква да бъдат компенсирани в зависимост от капацитета им за преработка на бензин и дали са обект на международни санкции.

Русия също така ще се опита да въведе пропорция във формулата за акцизите, за да ограничи увеличаването на цените на горивата на вътрешния пазар, ако цените на суровия петрол скочат.

Руските експортни мита и за такси добив в момента се равняват на между 60% и 65% от цените на петрола и ще останат приблизително същите с предложените промени, заяви Денис Борисов, директор на Центъра за нефт и газ на Ernst & Young в Москва.

Русия е най-големият доставчик на петрол в Китай през 2017-а

Русия е най-големият доставчик на петрол в Китай през 2017-а

Изпреварва Ангола и Саудитска Арабия

Митото за износ на суров петрол ще бъде премахнато през 2024 г., година преди планираното премахване на тарифите между Русия, Беларус и Казахстан като част от плановете за по-широко митническо споразумение.

В момента има несъразмерност на таксата за доставка на суров нефт в Беларус и последващото снабдяване с горива обратно в Русия. Кремъл ще си запази правото да въведе отново таксата, ако цените на суровия петрол се повишат над определени граници.

Все още няма достатъчно яснота как планът ще засегне всеки един руски производител на петрол, тъй като някои от формулите все още предстои да бъдат разширени, каза Александър Корнилов, анализатор в инвестиционната компания Aton в Москва.

"Практиката показва, че дори най-подробните руски схеми за данъци върху петрола - основният източник на бюджетни приходи - често се коригират по няколко пъти след приемането им", обяснява Корнилов.