Към днешния ден Русия разполага с доказани запаси от петрол и газ за над 50 години. Себестойността на петролния добив е 10-15 долара за барел.

Това заяви министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак по време на своето изказване пред енергийната конференция CERAWeek в Хюстън, САЩ.

"Искам да кажа, че ние в Русия имаме големи запаси от въглеводороди: петрол природен газ и въглища... И по-специално, откритите запаси към сегашния момент са достатъчни на страната за срок от над 50 годни. А огромен потенциал за намиране на допълнителни големи количества въглеводородни ресурси съществува например на арктическия шелф" отбеляза министърът, цитиран от РИА Новости.

Той засегна и темата за влиянието на икономическите санкции и ниските цени на петрола върху руските компании от сектора. Според Новак, те не само са успели да издържат в тази сложна ситуация, но и да подобрят своите показатели.

"Компаниите не само успяха да увеличат производството и да повишат ефективността си, но и да понижат себестойността на добива, която сега е средно между 10 и 15 долара за барел", подчерта министърът.