Международната агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Турция в чуждестранна валута на "B+" и в национална валута - на "BB-".

Прогнозата за рейтинга обаче беше променена от "стабилна" на "отрицателна", което S&P обяснява като цяло с нарасналите външни рискове за Турция. Промяната фактически означава, че при следващото преразглеждане на рейтинга на Турция, е по-вероятно той да бъде понижен, отколкото да се запази на сегашното ниво.

"От края на октомври 2021 г. курсът на турската лира спрямо долара падна значително, тъй като Централната банка на страната продължава да понижава основния лихвен процент на фона на растящата инфлация", коментират експертите от S&P.

"Според нас, смекчената политика на Централната банка и значителното отслабване на лирата ще способстват за по-нататъшното повишаване на инфлацията, която може да достигне 25-30% в началото на 2022 г.", се казва в съобщението на S&P, цитирано от Интерфакс.

"Очакваме, че доверието на гражданите на страната във финансовата система ще се запази, като банките ще продължат да имат достъп до чуждестранно финансиране, но смятаме, че външните рискове за страната нарастват", се казва още в съобщението на S&P Global Ratings.

В началото на декември друга рейтингова агенция, Fitch, промени прогнозата за кредитния рейтинг на Турция от "стабилна" на "отрицателна", като също потвърди досегашния рейтинг на страната.

Инфлацията в Турция достигна 3-годишен връх

Инфлацията в Турция достигна 3-годишен връх

На месечна база инфлацията нараства с 3,5%

Курсът на турската лира спрямо долара продължава да пада и днес, достигайки рекордно ниски нива. От началото на тази година той се е понижил с около 50%.