В момента се обработват три лиценза за обменни бюра за криптовалути в Сърбия, съобщават местните медии. "Към 23 декември общо  четирима емитенти на токени са платили искането за издаване на лиценз", заяви министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали в сръбския парламент.

Той коментира още, че в следващите няколко години Сърбия ще е спер първите страни в Европа с официални издадени крипто лицензи. "Това е много важно за нас", допълни  Мали и припомни, че страоната е една от първите държави, които законово уреждат областта.

Криптопазарът се развива бавно, но сигурно, коментират сръбски финансови анализатори. Страната работи интензивно върху стратегия за растеж и развитие и на Белградската фондова борса.

Борсата вече подготвя създаването на инструмент за подкрепа на сръбските финансови пазари и разработването на платформа за търговия с дигитални токени. Очаква се тя да бъде въведена от следващата година.

Според най-новите оценки над 200 000 души в Сърбия притежават някакъв вид криптовалута, а интересът към притежаването на виртуални пари в страната нараства все повече. Най-голям интерес има към биткойна и според финансовите експерти засиленият интерес се дължи на факта, че криптовалутата вече е призната от сръбското законодателство.

Съгласно Закона за цифровата собственост, който влезе в сила на 29 юни тази година, виртуалните пари са признати за виртуална собственост, тоест като записи с цифрова стойност, които могат да се купуват, продават, обменят или прехвърлят цифрово.

Маркетинговият директор в крипто обменното бюро на страната ECD - Марко Живкович, наскоро коментира, че "законът поставя Сърбия на картата на страните, които признават криптовалутите като неизменна част не само в бъдещето, но и от настоящето".

Сърбите вече могат законно да купуват и продават криптовалути чрез лицензираните ибменни бюра. В момена се чака и официалното разрешение от Националната банка на Сърбия, за да може както хората, така и бизнесът по-добре да продава дадени услуги и продукти с помощта на биткойн или друга криптовалута.

От момента, в който обменните бюра за критовалута получат въпросното разрешение, ще бъде възможно чрез виртуални пари да бъде закупен почти всеки продукт в страната, както и да бъде заплатена почти всяка услуга.