През 2020-а година американците са се възползвали от криптовалутата биткойн повече от всички други националности по света - във времето, когато BTC скочи с рекордните над 300%. Това показват данните, предоставени от платформата за анализ на блокчейн Chainalysis.

Американците са реализирали около 4,1 милиарда долара печалба от биткойн. Китайските граждани се нареждат на второ място с печалба от $1,1 милиарда - близо четири пъти по-малко от тази на американците. На трета позиция е Япония с печалба в размер на 900 милиона долара, следва Великобритания с $800 милиона. На пето място е Русия с печалба от 600 милиона щатски долара.

Печалбите са приблизителни, базирани на данни като депозити, тегления и уеб трафик от борси за криптовалути.

Само за месец биткойнът се обезцени наполовина, има ли нещо общо Китай?

Само за месец биткойнът се обезцени наполовина, има ли нещо общо Китай?

Цената на криптовалутата се срина, може би благодарение и на Пекин

Миналата година биткойнът започна да расте главоломно като надмина предишния рекорд от 20 000 долара от 2017-а година. Възходът продължи и през 2021 г., като цената на виртуалната валута скочи до над $60 000. След това, както знаем, започна спадът.

Защо американците засенчиха останалите?

Според анализаторите от финансовия сектор на САЩ основната причина е в това, че през пандемичната 2020-а година много американци са били безработни. Тоигава биткойнът представи възможността за бързи пари. В същото време, в сравнение с борсата, биткойнът остана устойчив през цялата година.

Потенциално инвестицията в биткойни се дължат на нарастващата позиция на криптовалутата като инфлационен хедж срещу широко разпространените книжни пари, печатани от централните банки. Въпреки високата волатилност обаче, биткойнът изглежда позволява инвестициите в активи с висока доходност.

Бъдещето на актива обаче остава нестабилно в някои страни, тъй като властите опитват да регулират сектора. Типичен пример е Китай, който предприема репресии срещу криптовалутата, заявявайки, че тя може да дестабилизира настоящата финансова система в страната.

Китай на война с биткойна - блокира всички сметки с криптовалута в Weibo

Китай на война с биткойна - блокира всички сметки с криптовалута в Weibo

Според властите, китайският аналог на Twitter нарушава законите на страната