Китай засили репресиите, свързани с търговия и копаене на биткойни, като блокира много сметки с криптовалута от интернет платформата Weibo, предава Guardian. подобна на Twitter през уикенда. Според властите, китайският аналог на Twitter нарушава законите на страната.

Припомняме, че през месец май кабинетът в Китай обеща да предприеме мерки срещу добива и търговията с биткойни, предприемайки мощна кампания срещу криптовалутите дни. Това стана броени дни, след като три браншови организации забраниха финансовите и разплащателните услуги, базирани на криптовалута.

През изминалия уикенд беше отказан достъп до няколко крипто сметки в Weibo със съобщението, че всеки акаунт "нарушава законите и правилата на Китай".

"Това е Страшен ден за криптовалутите и особено за биткойна", написа популярния анонимен коментатор в китайската социална мрежа "Жена д-р Биткойн". Нейната сметка също беше блокирана.

"Правителството ясно посочва, че никоя китайска версия на Илон Мъск не може да съществува на китайския крипто пазар",коментира професорът по право в Нюйоркския университет Уинстън Ма.

Авторът на книгата "Цифровата война" очаква Върховният съд на Китай скоро да публикува съдебно тълкуване, което ще свърже бизнеса с търговия на криптовалути с наказатения закон.

В Китай започна и медийна война срещу крипто търговията. Официалната агенция Xinhua публикува статии, които разкриват поредица от измами, свързани с търговия с виртуалните пари. Държавната телевизия CCTV заяви, че криптовалутата е "леко регулиран актив, често използван в търговията на черния пазар, свъ рзан с пране на пари, контрабанда на оръжие, хазарт и търговия с наркотици.

Централната банка на Китай ускорява тестването на собствената си цифрова валута.