През първата половина на 2020 г. хазната на САЩ ще емитира нова емисия от 20-годишни държавни ценни книжа, за да финансира нарастващия дефицит по бюджета си, предаде Zero Hedge. Очаква се те да носят премиум лихва за инвеститорите от между 1,81 и 2,26%, което е значително по-високо от еквивалентните японски (0,3%) и немски (0,07%) държавни ценни книжа.

Това би трябвало да е достатъчно силен за инвеститорите на международните пазари, особено в контекста на огромния брой активи с отрицателна доходност. Те надхвърлиха 11 трилиона долара.

До решението се стигна след като през последните години се обмисляше извършване на емисия от между 50 и 100-годишни държавни ценни книжа, чрез които властите да се финансират при ниски разходи, посочват от изданието.

Сенатори от САЩ искат да помагат на конкуренти на Huawei с $1,25 милиарда

Сенатори от САЩ искат да помагат на конкуренти на Huawei с $1,25 милиарда

Законът е подкрепен от представители от двете партии

Сред факторите, които са натежали за избора на периода на ценните книги е настояването от общността на дилърите държавата да емитира активи с по-кратък срок на падеж. Освен това се смята, че властите, които спряха да емитират 20-годишни ДЦК в средата на 80-те години, все пак са запознати с механизмите зад тях.

Същевременно по-дългосрочните държавни ценни книжа, които имат падеж от между 50 и 100 години, остават популярен инструмент за финансиране на правителствата в други части на света. Те често са емитирани в Ервопа и Аржентина.

По-късно през годината Япония също ще емитира 20-годишни ценни книжа.