Група щатски сенатори от двете основни фракции, притеснени от ръста на китайския гигант Huawei Technologies Co., настояват Вашингтон да субсидира компаниите, които могат да се конкурират с нея в областта на 5G, предава The Wall Street Journal.

Предложения законопроект ще насочи поне $750 милиона към компании, които разработват 5G технологии, както и други $500 за предприятия, които произвеждат "сигурно" оборудване.

Черновата на текстовете не посочват имената на конкретни компании, но сенаторите казват, че ходът е насочен към забавяне на развитието на китайските компании като Huawei и ZTE.

Политици от Вашингтон вече са обвинявали Huawei, че получава незаконни субсидии от правителството в Пекин. Китайската компания отрича.

Анди Пърди, главен директор по сигурността на Huawei в САЩ, казва, че законопроектът включва смислени предложения за подкрепа на проучванията в областта на 5G, но в същото време се появяват съмнения относно как правителството ще определя на кое оборудване може да вярва.

Антиразузнавателните агенции в САЩ се притесняват все повече от влиянието на Huawei. С новата 5G технология компаниите, които доставят оборудване, ще могат да контролират по-голяма част от мрежата отдалечено, което увеличава рисковете.

Как се отразиха санкциите на Тръмп срещу Huawei?

Как се отразиха санкциите на Тръмп срещу Huawei?

Засега компанията не просто оцелява, а разцъфтява. Но въпросът е докога