В дните след съобщението на американското правителство, че ще забрани на Huawei Technologies Co. да купува жизненоважни американски компоненти, основателят на китайската компания събра на спешна среща най-важните си мениджъри в централата в Шънджън. В огромна зала за конференции милиардерът поискал доклад от директорите на всяко подразделение как ще бъдат засегнати от забраната, разказва Bloomberg.

Оценките са ужасяващи.

Но се оказва, че те са били твърде песимистични. Huawei отчете 18% повишение на продажбите до нов връх от 850 милиарда юана ($122 милиарда) през 2019 г., макар че това е спад от записаните през първото полугодие 23% и ръстът не достига поставените по-рано вътрешни цели. Прогнозите за 2020 г. са подобни.

Huawei държи завидната позиция на най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и на вторият най-голям производител на телефони след Samsung Electronics Co.

Така Huawei не просто оцелява, а в някои области дори разцъфтява. Въпросът обаче е докога. Миналата седмица мениджърите на компанията предупредиха служителите, че оцеляването на компанията е приоритет, като ги призоваха да се готвят за тежка година. Натрупаните запаси от компоненти, създадени месеци преди забраната от май, вече намаляват. Компанията вече не може да разчита на инерцията, предупреди настоящият председател.

Как Huawei оцеля след забраната може да се превърне в интересен анализ за неочакваните последствия и огромната промяна в света на производството на IT продукти. Huawei е значим клиент за всичките си доставчици и някои от тях скъсаха изцяло връзки с компанията след забраната. Други бяха изместени от конкуренти в Япония и Южна Корея. Но американските компании със значителни операции извън САЩ, включително Microsoft Corp. и Micron Technology Inc., намериха законни начини да заобиколят забраната, разчитайки на производство извън Щатите. Самата Huawei насочи армия от инженери, които да променят дизайна на продуктите, така че зависимостта от щатски части да намалее.

Атаката на президента на САЩ Доналд Тръмп имаше и изненадващи последствия за марката. Някои страни, като Австралия, се съгласиха с оценките на държавния глава и забраниха използването на оборудването ѝ в своите мобилни мрежи. Но в останалата част от света името Huawei стана все по-популярно. А в Китай потребителите и телекомите се впуснаха да купуват от китайската компания, като отговор на, според тях, нечестните обвинения.

Huawei е световен гигант с приходи по-големи от тези на General Electric Co. или Boeing Co. След само три десетилетия тя се превърна от дребен търговец в една от най-големите частни компании в света. След като наля милиарди в проучване, компанията е сред китайските дружества, получили най-много патенти, изпреварвайки конкуренти като Nokia Oyj и Ericsson AB.

Huawei се насочи към международните пазари в края на миналия век, пращайки търговски представители в Русия, Югоизточна Азия и Африка, където конкуренцията бе по-малка. Компанията използва по-ниските цени като свое предимство. Един от най-ранните ѝ пазари бе Малайзия, където компанията впечатлява и с поддържка - лично главният изпълнителен директор се намесва при проблеми с поддръжката.

Подобно отношение явно се отплаща. Наскоро премиерът на Малайзия заяви, че държавата ще използва "колкото се може повече оборудване" от Huawei.

Мениджърите на Huawei обичат да се хвалят за случаите, в които служителите на компанията правят далеч повече, отколкото се изисква от тях. Понякога, те поемат и инициативата. През 2003 г., без разрешението на основателя на компанията, някои мениджъри решават да започват да тестват идеята за мобилни телефони.

Huawei представи първия си смартфон едва десетина години по-късно, а първите модели не впечатляваха с нищо, освен с цената - по подобие на телекомуникационното оборудване по-рано. Но в рамките на пет години Huawei използва комбинация от добър маркетинг и разработка, за да се изправи срещу гигантите Samsung.

Именно при смартфоните се крие доказателството, че стратегията за диверсификацията на Huawei носи резултат. Пуснат миналата есен, Huawei Mate 30 Pro използва комуникационни модули от японския доставчик Murata Manufacturing Co. Ltd. и съдържа редица компоненти, разработени от самата китайска компания. Разликата с предходния Mate 20 Pro е значителна: той разчиташе далеч повече на американски технологии.

Huawei сега е вторият най-голям производител на смартфони в света, а доставките растат с 16,5% до 240 милиона през 2019 г. Голяма част от този растеж идва от Китай, където санкциите на САЩ нямат ефект, тъй като приложенията на Google така или иначе не работят. Дори и старшите мениджъри на компанията не са очаквали смартфон бизнеса, който днес допринася за около половината от приходите, да оцелее санкциите. А да не говорим да расте.

Но тази година може да не е толкова розова. "Huawei се изправя пред значими предизвикателства през 2020 г., особено в смартфон бизнеса", казва анализаторът от IDC Уил Уонг. По думите му, множество потребители ще се пренасочат към други марки, тъй като новите модели на компанията не поддържат услугите на Google.

Друга област, в която забраните ще имат значителен ефект, е ентърпрайс бизнеса, който произвежда сървъри и продава услуги за "умни градове" на клиенти по света. Забраната лиши Huawei от x86 процесорите на Intel, а алтернативи липсват. През 2019 г. компанията очакваше $8 милиарда приходи от сървъри, но в крайна сметка получи около половината. Този бизнес обаче не е сред основните.

Голямата битка през 2020 г. обаче ще бъде 5G. Компанията започна първоначални проучвания по технологията още през 2009 г., когато дори 4G бе далеч от търговска употреба.

Американското правителство отдавна се притеснява, че 5G технологиите на Huawei представляват заплаха за националната сигурност. И предупреди, че през 2018 г. компанията притежава 10% от най-важните 5G патенти по света.

Компанията вече има 60 договора за изграждане на 5G мрежи по света, като последно тази цифра е обновявана през септември. Вашингтон продължава да лобира партньорите си да забранят използването на Huawei - и ако страната успее, това ще създаде огромен проблем пред бъдещето на Huawei.

Все още има и шанс Вашингтон да наложи нови санкции. Правителството в САЩ заяви, че обмисля нови забрани за продажби на чипове и важни компоненти.