Пазарната капитализация на меме криптовалутата Dogecoin надхвърли 9 млрд. долара, особено предвид последното поскъпване на цената ѝ, движено от потребителите в Reddit. Но ако има човек, който не може да си обясни защо се е случило това, то това е създателят ѝ Били Маркъс.

"Вече не съм част от проекта Dogecoin, напуснах го през 2015 г., когато общността се промени много спрямо това, с което на мен ми беше комфортно", написа той в Reddit. "В момента не притежавам Dogecoin, освен тези, които напоследък ми бяха изпратени. Раздадох или продадох всичките си криптовалути през 2015 г., когато ме съкратиха и се притеснявах за свиващите ми се спестявания по това време, за приблизително достатъчно пари, за да си купя Honda Civic втора употреба."

Затова и в крайна сметка той вече не може да повлияе върху "паричното предлагане" на Dogecoin, която, за разлика от биткойн, няма зададен в алгоритъма таван на количеството койни, което може да се добие.

Пред Bloomberg Маркъс отхвърля "глупостите" в интернет, че самият той има много пари. "Това звучи много яко, но къде са парите ми според вас?", посочва 38-годишният програмист пред изданието. "Аз съм обикновен работещ човек. Не се намирам във финансово затруднение, но и не съм богат."

Същевременно за него е изненадващо, че криптовалутата, създадена заедно с Джаксън Палмър на шега, в момента преминава през такава пазарна мания. "Наполовина съм откъснат, но е странно, че нещо, което направих за няколко часа, вече е част от популярната интернет култура", казва той. "Невероятно е да видиш, че Илън Мъск говори за нея. Чувството е глупаво, но все още зад Dogecoin има голяма подкрепа."

Но в крайна сметка за Маркъс нито туитовете на Мъск, нито изстрелването на криптовалутата с над 1600% заради постовете в Reddit са нещо смислено. "Може би Dogecoin е просто барометър за това колко нещата могат да се отдалечат от реалността."