Шистовата революция в Съединените американски щати се забавя, като пряк резултат от намаляването на иновациите в сектора. Това се случва в момент, в който важността на добивания в Щатите петрол достига нови висини след атаката в сърцето на петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, пише The Wall Street Journal.

Производството на петрол в САЩ нараства с по-малко от 1 процента през първите шест месеца на годината, показват данни на Департамента по енергетика. През същия период на миналата година растежът бе почти 7 процента.

Преди няколко години производството записа спад, но тогава той се дължеше на срива на цените. Забавянето тази година е движено отчасти от проблеми в оперативната дейност, включително по-слаб добив в някои от кладенците, които са твърде близо един до друг.

Предизвикателствата увеличават съмненията, че ефектът от технологичния и инженерен напредък, който позволи на компаниите да отключват рекордни количества газ и петрол, започва да избледнява.

Производството на петрол в САЩ е напът да достигне средно 12,2 милиона барела дневно тази година, при 11 милиона барела дневно миналата година, сочат данни на Департамента по енергетика. Миналата година добивът растеше толкова бързо - от средно 10 милиона на ден през януари до 12 милиона през декември - което означава, че растежът през тази се очаква да бъде далеч по-бавен.

"Доближаваме се до пика на производството", посочва Джеймс Уест, управляващ директор в инвестиционната банка Evercore ISI.

Сега шистовото производство в САЩ отговаря за около 8 милиона барела дневно, или грубо 10 процента от всички петрол по света, като увеличава значително доставките. То помогна и САЩ, и света да бъдат защитени от геополитическите шокове, като атаката срещу арабските петролни съоръжения.

Някои обаче прогнозират, че все пак пред индустрията има още много години растеж. Консултантската Rystad Energy прогнозира, че производството ще достигне пик при 14,5 милиона барела дневно през 2030 г.

Но растежът може да се забави, ако финансовата подкрепа от Уолстрийт продължи да намалява, а цените на петрола продължат да се движат около $60 за барел - фактори, които карат множество малки и средни производители да поставят акцент върху печалбата, а не върху растежа.

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

Общите му запаси на петролното поле се оценяват на над 1 милиард тона