Шотландия ще повиши данъците на високоплатените си граждани и ще увеличи заплатите на държавните служители, налагайки икономически планове, които са напълно противоположни на тези на централното правителство на Великобритания.

Държавните служители като медицински сестри, пожарникари и учители, които получават по-малко от 30 000 паунда годишно, ще имат 3% увеличение на заплатите, а възнагражденията на тези, които печелят повече, ще бъдат повишени с 2%.

Предвиденото е повече от това, което обяви централното правителство в Лондон.

По-високите и допълнителните ставки на данъка върху доходите ще се повишат с 1% съответно до 41 и 46%, докато основната данъчна ставка ще бъде замразена на 20%.

Въвежда се междинна данъчна ставка от 21% и първоначална ставка на данъка от 19%.

Бюджетът, обявен от шотландското правителство, запазва без промяна налозите за 70% от данъкоплатците в страната, а 55% ще плащат по-малко, отколкото ако живееха в друга част на Обединеното кралство.

"Бюджетът за 2018-19 г. ще покаже без съмнение къде са приоритетите на шотландското правителство: спиране на британските съкращения, защита на обществените услуги и отключване на икономическия потенциал на Шотландия", каза финансовият министър Дерек Макей.

Според него промените в данъците върху дохода ще направят данъчната система в Шотландия по-справедлива.

По-голямата част от финансите в Шотландия се определят от централното правителство в Лондон, а останалото се решава от регионалното правителство в Единбург.

Използвайки прехвърлените си данъчни правомощия по различен начин спрямо данъчната позиция на правителството на Обединеното кралство, шотландските власти се надяват да покажат избирателите, че могат самостоятелно да управляват икономиката на страната, намеквайки за желанието си за независимост.

Въпреки това, управляващата Шотландска национална партия не разполага с много възможности за маневри - прогнозите, публикувани заедно с бюджета, показаха, че икономиката на Шотландия ще расте с постоянно по-ниски темпове, отколкото цялостната икономика на Великобритания, която също е слаба.

Годишният растеж в Шотландия се очаква да надхвърли 1% през 2022 г., според прогнозите.

Шотландците отхвърлиха идеята за отделяне от Великобритания на референдума през 2014 г., но 45% от тях продължават да искат независимост, според обществените допитвания.

Премиерът Никола Стърджън настоя за нов референдум, след като Великобритания реши да напусне Европейския съюз, а шотландците нямаха подобни намерения, но не бърза със свикването му, след като партията й изгуби подкрепа на парламентарните избори през юни.