Швейцария дълги години е известна като един от европейските данъчни райове. Скоро обаче това може да се промени.

Заради натиск отвън властите в държавата обмислят елиминирането на всякакви отстъпки за международните компании и планират въвеждането на данъци за всички корпорации. Крайното решение обаче ще могат да вземат гражданите на Швейцария чрез референдум.

Заради критиците на политиката на страната преди време там беше премахната банковата тайна за граждани на Европейския съюз (ЕС).

Моментът за нова подобна крачка обаче може би няма да е най-подходящият за Швейцария, която вероятно ще изгуби позициите си. Причината е, че редица други държави, включително Великобритания и САЩ, готвят облекчаване на данъчната тежест върху бизнеса.

Референдумът е насрочен за 12 февруари, като за да бъде прието предложението, своето "да" трябва да са дали 51% от гласувалите, пише Bloomberg.

Противниците на идеята предупреждават, че подобна стъпка ще струва прекалено скъпо на Швейцария и ще окаже натиск върху средната класа в страната. Освен това очакванията са за спад в приходите на местната власт.

Сегашните условия, с които се ползват корпорациите в страната, носят стотици милиони на отделните кантони.

При премахването им прогнозите показват, че в бюджета на Цюрих може да се "отвори" дупка от 300 милиона франка или 295 милиона долара. Тогава местното управление ще е принудено да увеличи данъците за гражданите, за да компенсира този спад.