Депутатите приеха законопроект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021г. на първо четене.

"За" гласуваха 148, "против" 1, "въздържали се" - 48 от партия ГЕРБ/СДС.

Освен от бившите управляващи критики от страна на депутатите към законопроекта нямаше.

Социалният министър Гълъб Донев обясни промените в ДОО. Коригирането на начина за изчисляване на трудовия стаж ще доведе до ръст от поне 12,3% на всички пенсии за стаж. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се очаква да стане от 300 на 340 лв.(ръст от 13.3%), увеличение на размера на социалната пенсия за старост от 148,71 до 170 лв (ръст от 14,3%), увеличение на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1440 до 1500 лв. (ръст от 4,2%). Също така се предвижда и нарастване от 1,2 до 1,35% на процента за всяка година осигурителен стаж по чл. 70, ал. 1 от КСО. Вдигането на пенсиите ще стане на 1 октомври.

Броят на социалните пенсии за старост, предложен да бъде увеличен на нови 180 лв., се отнася за 61 200 пенсии, средният размер се вдига от 200 лв. на 229 лв., разход 4,8 млн. лв. Пенсиите за инвалидност - 441 600, се увеличават с 50 лв. което ще е разход в размер на 68.3 мнл.лв. Пенсиите за трудова злополука се вдигат от 527 лв. на 591 лв.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира, че 2.8 милиона души ще получат увеличение на пенсиите - средното увеличение ще е със 64 лв.

В дебата депутатът от ИТН Мика Зайков се възмути, че се гледа съдбата на българските пенсионери, а залата е празна. "Не ви ли интересува, бе господа депутати, какво ще се случи с тези хора, или се клехте, че на първо място са интересите на народа", каза тя. Зайкова е категорична, че истинският праг на бедност е измислен, сега трябва да е 413 лв., а догодина 451 лв.

Новият механизъм за пенсиите влиза в сила от септември

Новият механизъм за пенсиите влиза в сила от септември

Той важи за пенсиите на родените след 31 декември 1959 г.

Бившият социален министър Деница Сачева изрази мнение от групата на ГЕРБ/СДС, а именно, че групата ще се въздържи. Мотивите - предизборни решения, нарушават се принципите за социално осигуряване. "Становището е, че служебното правителство не носи ясна политическа отговорност, изпълнява волята на президента и трябва да подготви изборите. За нас не е приемливо да предлага стратегически решения за промяна на пенсионния модел и да обвързва бюджета на държавата с трансфер от НОИ", каза тя. Предлага се увеличаване на индивидуалния коефициент - 1.65 мн.лв., без ясни разчети за средносочна прогноза, за което няма увереност, че ще се върнем на нивата от дефицит. Рискуваме да се теглят нови заеми и да се вдигат нови данъци", смята тя.

Изказването на Сачева предизвика критика от Мика Зайкова и Мая Манолова. Последната се възмути: Цинично изказване, България не е държава в ЕС, в която публичните разходи за пенсии да са най-високи в Европа, най-много пари от БВП даваме за полиция, съд и прокуратура, но не и за пенсии, 13 г. не ви стигнаха за пенсионерите - наистина нечестно и цинично. На прага на три кризи трябва да се обединим в подкрепа, а вие от ГЕРБ сте им най-големият длъжник", коментира тя.

Георги Гьоков също обвини в популизъм ГЕРБ, като посочи, че са вземани безхаберни решения 12 г. и призова за първа крачка - гласуването сега.

Сачева отговори, че не е съгласна. Можехте да сформирате кабинетно правителство и да реализирате политиките си. 370 лв. минимална пенсия, 50% ще бъдат с минимален размер на пенсия, което ще е силно демотивиращо за хората да продължават да се осигуряват, каза тя.

Заради липсата на разчети Сачева смята, че това е временен рейтинг, а не стратегическо решение и пита откъде ще дойдат 3 млрд.лв. за догодина.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг

Хасан Адемов от ДПС бе категоричен, че доходите на пенсионерите трябва да бъдат увеличени. 503 млн. лв. допълнително за 2 млн. пенсионери да бъдат удовлетворени по принципа на справедливостта, поиска той. Адемов добави, че има числа и разчети и помоли: "Да се гледа на предложението на служебния кабинет, на ГЕРБ, БСП, Манолова, което са варианти как да се излезе от ситуацията", посочи той. Единственото му притеснение е дали тези 1.6 млрд.лв. следващата година и 2 млрд. лв. след това ще могат да бъдат изпълнени.

Държим парите да бъдат в ДОО, а не някой в следващата джипка да има право да разпределя следващите пари, категоричен бе Адемов.

ДБ ще подкрепи предложението. Цецка Бачкова коментира раздаваните на калпак 50 лв.

Мартин Димитров критикува "несправедлив подход". "За група пенсионери ще има сериозно увеличение, за друга група, която може да е работила повече - ще има по-малко, не е честно и е редно да бъде коригирано", смята той.

Заблуда било, че ще увеличават пенсиите на всички

Заблуда било, че ще увеличават пенсиите на всички

Иван Нейков иска механизъм за адаптиране на старите пенсии към средния осигурителен доход

Паунита Петрова от ИТН добави, че партията ще внесе предложение за промени, които отразяват актуалния вариант на актуализация на пенсиите, така че минималната пенсия да се гарантира, че ще е за всички от бюджета на ДОО.

В заключение социалният министър Гълъб Донев добави, че линията на бедност показва до каква степен са задълбочени бедността и неравенството в тази част от българското население.

Голяма част от българските пенсионери обаче, които ще са на минимален размер на пенсията - над 1.6 млн. пенсионери, независимо от труда и осигурителния доход, ще получат един и също доход, което ще замести дохода им от работна заплата - за едни на минимална пенсия - ще е 50-70%, за други - по-малко от 35%. Този, който е работил и се е осигурявал на 15 г. и на 40 г. - ще получат един и същи размер на пенсията - минималният, което е несправедливо по отношение на тяхното различно участие в осигурителната система.

Предлаганото за промяна в бюджета на ДОО не дискриминира, а се придържа към принципите и не противопоставя една група пенсионери на друга група пенсионери, всички пенсии ще бъдат повишени средно с 12.5%, а други пенсии - които са производни и зависят от социалната пенсия за старост, ще бъдат увеличени с 14.3%, обясни подробно министърът. Той е категоричен, че "това е справедливият вариант, който обхваща всички отпуснати пенсии в България".