Актуализация на бюджета предвижда служебният кабинет. Министърът по финансите Асен Василев, поясни, че на Обществен съвет в Министерство на финансите ще бъде представена актуализацията по детайли.

Основното в актуализацията е предвиждането да се вдигнат пенсиите от октомври, всички бедни пенсионери да излязат от прага на бедност, уточни министър Василев.

Гълъб Донев: Повече хора ще получат енергийни помощи

Гълъб Донев: Повече хора ще получат енергийни помощи

Средното увеличение на пенсиите с 12.5%

"С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, плюс допълнителните приходи в следствие на подобрената икономическата обстановка в НАП и Митници очакваме малко над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното за бюджета за 2021 г. Планират се допълнителни разходи от над 1.8 млрд. лв., от тях 575 млн. лв. за социални разходи, 343 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване, допълнителни разходи за новите избори за октомври за президент, там са предвидени два тура плюс разходи за избори две в едно, най скъпият сценарий на изборите, поясни подробно Асен Василев.

Има повишаване на вноската на ЕС заради преизчисляване на база Брекзит и други разходи във Фонда за бедствия и аварии, добави той.

Относно увеличаването на пенсиите от октомври, няма как да се случи от 1 септември, защото там са заложени 50-те лв., които се заплащат, обясни Василев.

Макропараметрите са следните - коефициентът за стаж се вдига от 1.2 на 1.35, минималната пенсия от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната пенсия - 158 на 170 лв. слага се и надбавка за пенсионери за пенсионери под линията на бедността - тя се изчислява на база къде е пенсията, линията за бедност е 369 лв.

С всички тези мерки по данни от МТСП всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност, 43% в момента са под линията, с комбинацията от тези мерки слиза на нула, поясни министър Василев.

Пенсионерите с 340 лв., ще вземат до 369 лв., ще получават като добавка, направено е по начина на енергийните добавки, но има условия - да нямат жилища, влогове за добавка за бедност. Има увеличение на енергийните помощи и програмата е финансирана, уточни министърът на финансите Асен Василев.

От 2022 г. редовен кабинет трябва да направи два пъти или два пъти и половина да е максималният осигурителен праг, а не да се решава със закона за бюджета, за да има за работодателите, уточни МФ.

В актуализацията на бюджета няма промяна на данъци, прагове и по параметрите за приходите в хазната.