Питър Кислър, който е управител на хедж фонд, ще следи с интерес заседанието на Централната банка на Турция през тази седмица, като от него той очаква сигнала дали е правилния момент за купуване на турски лири.

Въпросът преди него е дали решението на финансовата институция ще доведе до ново поевтиняване на валутата или лихвите ще бъдат повишени и това ще предотврати допълнително отслабване на лирата.

Инвеститорът Кислър е разпродал всичките си активи в турски лири през април преди старта на значителния отлив на капитал през март, което изпрати валутата на рекордно дъно спрямо долара.

Досега от централната банка се въздържат от повишаването на лихвите по новоотпуснатите кредити, а очакването е те да запазят бенчмарка без промяна на ниво от 8,25% по време на предстоящото в четвъртък заседание.

Турската лира постигна най-ниската си цена спрямо долара в историята

Турската лира постигна най-ниската си цена спрямо долара в историята

Така тя "подобри" последния си антирекорд, поставен преди само десет дни

"Ако централната банка повиши лихвите и даде сигнал, че е готова да продължи в тази посока, това безспорно ще направи турските активи по-привлекателни", посочва Кислър пред Bloomberg.

Във вторник турската лира записа първо поскъпване от пет дни насам, след като финансовата институция предприе допълнителни стъпки за затягане на ликвидността на банковия сектор.

От началото на годината обаче валутата е поевтиняла с 19% спрямо долара, достигайки 7,4084 лири за долар през последната седмица.