Турската лира поевтиня до цена от 0,14 щатски долара за лира или 7,32 лири за долар, което най-ниската стойност на валутата в историята. Само в рамките на година тя изгуби малко над 24% от покупателната си способност спрямо долара, въпреки силната интервенция на държавата на капиталовите пазари.

Това е вторият срив в стойността на ѝ в рамките на по-малко от десет дни, като на 28 април лирата поевтиня до предишния си антирекорд от 6,9835 лири за долар и 8,0791 лири за евро. Тогава хипотезата беше, че поевтиняването ѝ е причинено от действията на търговските банки на форекс пазара.

По този начин валутата е на път да имплодира заедно с цялата останала икономика на страната, след като очакваното възстановяване на туристическия сезон не се случва, а Ердоган допуска грешка, която правят и много от водещите централни банки по света - понижава още повече основния лихвен процент.

Турската лира постигна рекорден дневен срив на стойността

Турската лира постигна рекорден дневен срив на стойността

Преди централната банка да овладее капиталовите контроли

Но това не спря отлива на чуждестранни инвестиции от Турция, в отговор на който властите започнаха да харчат валутни резерви, за да запазят курса на лирата спрямо долара и еврото, обясняват от Zero Hedge. Засега обаче усилията им, изглежда, не постигат много повече от изгарянето на паричните запаси на централната банка.

Същевременно доларовият индекс, който измерва представянето на "гущерите" спрямо кошница от други валути, продължава да се понижава, т.е. причината за свиването на стойността на лирата се дължи на нея, а не на поскъпване на долара или еврото. Той спадна до почти 93 пункта днес, което е най-ниската му стойност от началото на 2018 г. досега.

Разбира се, в сравнение със златото и среброто цената на долара направо се срива, а това се дължи на скоростното печатане от страна на Федералния резерв.

Турската икономика: Притисната между стагфлация и ново рекордно дъно на лирата

Турската икономика: Притисната между стагфлация и ново рекордно дъно на лирата

Натискът върху икономиката на страната продължава да расте