След края на търговията вчера, турската лира, която беше донякъде стабилизирана от местната централна банка от средата на юни насам, претърпя най-тежкия си срив спрямо долара и еврото от началото на октомври миналата година насам, при това - в рамките на минути, предаде Zero Hedge.

Тя се е сринала с 2% спрямо долара и с 3% спрямо еврото, като за кратко в 20 часа българско време вчера лирата се е търгуваше при цена от 8,2178 лири за едно евро, което е рекордно ниска стойност, преди да се понижи отново до 8,0791 лири за евро. В доларово изражение тя е се понижи до 6,9835 лири за долар.

От средата на миналия месец турската лира е при почти фиксиран курс от 6,85 лири за долар, след като печатането на централната банка доведе до скоростно обезценяване на лирата през последните години.

Доларът може да запише най-лошия юли от 2010 година насам

Доларът може да запише най-лошия юли от 2010 година насам

Поевтиняването на зелената валута продължава

За срива на стойността ѝ от снощи съществуват различни теории, но вероятно е причинен от форекс търговията на банките в страната. "Турските банки спазват капиталови контроли и всеки път когато има корекции на регулациите те може да доведат до флуктуации в стойността на лирата", каза форекс стратегът от Well Fargo Брендан Маккена пред Bloomberg.

"Под "корекции" той вероятно има предвид, че всеки път, когато нещо неочаквано се случи и капиталовите контроли се провалят в поддържането на курса на валутата, целият ад се отваря, както се случи снощи", посочват от Zero Hedge.

Освен срив на инвестициите и спад на икономиката, страната се намира в геополитически конфликт с Гърция, след като изпрати кораб за извършване на геологическо проучване за петрол в диспутирани води. Това доведе до заплаха от санкции от Европейската комисия.