Турската централна банка е принудена да се бори с нова вълна от надигаща се инфлация в момент, в който се очаква пандемията на отприщи рецесия и това потиска цените в останалите големи икономики по света.

В южната ни съседка комбинацията от кредитни стимули, спадът на валутата и покачването на цените в енергийния сектор сложи донесе ново повишение на инфлацията през май.

Според експерти тя може да достигне 10,2% в края на настоящата година, като според изчисленията на турското правителство и централната банка инфлацията ще бъде доста по-ниска към края на декември - съответно 8,5% и 7,4%. Целевата инфлация пък е 5 на сто.

От финансовата институция предупредиха през миналата седмица, след като задържаха основните лихви за втори пореден месец, че има нарастващ риск от надвишаване на техните очаквания.

"Те може да предпочетат да не публикуват прогноза, която е по-висока от настоящото равнище от 8,25% в предстоящия доклад за тримесечието", посочва бившият главен икономист в Централната банка на Турция Хакан Кара, цитиран от Bloomberg.

Ръстът на цените на годишна база през юни отново се ускори до 12,6% на сто.

Междувременно обезценяването на лирата е още един проблем, с който Анкара трябва да се бори. Валутата се срина до ново дъно спрямо еврото и долара във вторник. Тя поевтиня с 1,5% спрямо щатския долар и доближи психологическата граница от 7 лири за долар при ниво от 6,9511 за долар.

За кратко лирата удари и рекордно дъно спрямо еврото - 8,1733 лири за евро. Турската валута продължава да е сред най-зле представящите се от началото на годината, като досега е изгубила над 14 на сто от стойността си.

На фона на тези фактори страната се оказва притисната между стагфлация при наличие на икономически застой, нарастваща инфлация и безработица, и риска от ново свободно падане на лирата. Анализатори на JPMorgan Chase посочват, че основната задача на властите сега е да обуздаят ръста на цените и да работят за гарантирането на финансова стабилност.