Европейските фондови пазари във вторник се покачват, индексите тръгнаха нагоре в началото на днешната сесия водени от акциите на суровинните компании. Те се поскъпват заедно с ръста на цените на основните промишлени метали и петрола, заради отслабването на американския долар.

Общият европейски индекс STOXX 600 се покачи с 1,1 процента.

Индексът на базовите ресурси STOXX Europe 600 нарасна с 2,42 процента, показвайки най-добър отраслов резултат. Цените на медта и другите метали, вкл. златото, се покачиха, след като доларът слезе от седеммесечните си върхове.

Индексът на петролно-газовия сектор STOXX Europe 600 също укрепи позиции, покачвайки се с 1,46 процента, заради отслабването н американската валута и ръста на петролните цени.

Цените на петрола растат и доколкото анализаторите посочват, че може би пренасищането на пазара не е толкова голямо, колкото се смята. А глобалните запаси от суровината растат по-бавно от необходимото преди зимния сезон.

Акциите на Rio Tinto, Randgold Resources, Fresnillo, Royal Dutch Shell и BP поскъпнаха с 1,3-2,5 процента.

В същото време книжата Bureau Veritas, предоставяща услуги в областта на сертификацията, поевтиняха с 4,7 процента, след като компанията понижи своите прогнози за резултатите си за 2016 година.