Световната банка ще отпусне заеми от 80 млн. долара на Сомалия, за да финансира реформите в публичните финанси. Това е първото отпускане на средства на правителството на раздираната от конфликти държава от 30 години, съобщават от финансовата институция, цитирани от Reuters.

Базираният във Вашингтон кредитор прекъсна връзките си със страната, когато в нея избухна гражданска война през 1991 г.

Банката възобнови подкрепата си за Сомалия през 2003 г., като заяви, че ще се фокусира върху програмите за ХИВ/СПИН и животновъдство заедно с други организации, но без да отпуска директни заеми на правителството.

Тя възобнови директната връзка с федералното правителство на Сомалия едва в началото на 2013 г.

Управителният съвет на банката одобри финансиране от 60 млн. долара за проекта за финансови реформи и 20 млн. долара за увеличаване на местните приходи и укрепване на публичните финанси.

"Заемите представляват крайъгълен камък в развитието и възстановяването на Сомалия", каза банката.

Световната банка дава още $400 милиона за възстановяването на Ирак

Световната банка дава още $400 милиона за възстановяването на Ирак

С тях ще бъдат възстановени основните услуги в страната

Банката заяви, че ще работи и с правителството в Могадишу за подобряване на услугите като образование и здравеопазване, достъп до чиста вода, енергия и финансиране за гражданите си - по рамкова програма, наречена "Рамка за държавно партньорство".

Икономиката на Сомалия се очаква да нарасне средно между 3.5 и 4.5% годишно през 2019-2022 г., когато ще се развива партньорството за социални услуги, предвиждат от банката.

"Докато селското стопанство е от ключово значение за икономиката, то остава уязвимо на шокове. Като такива, услугите ще продължат да бъдат основен двигател на растежа, особено във финансовия сектор, транспорта, комуникациите и търговията", казва заемодателят.

Измъчвана от десетилетен конфликт, воден от племенни милиции, през последните няколко години Сомалия беше арена на бунтове, дело на свързаната с "Ал Кайда" - "Ал-Шабаб", глад и морско пиратство.

Части от страната все още са измъчвани от насилие, но степента на стабилност в столицата през последните години започна да привлича инвестиции от местните жители и сомалийците, живеещи в чужбина.

Миналата седмица Международният валутен фонд заяви, че очаква икономиката да нарасне с 3.1% през тази година от 2.3% през 2017 г., тъй като се възстановява от сушата миналата година.