Световната банка отхвърли искане от Ел Салвадор да помогне на страната за прилагането на криптовалутата биткойн като законно платежно средство, пише BBC Business. Международният кредитор цитира опасения относно прозрачността и въздействието върху околната среда от добива на биткойни.

По-рано този месец централноамериканската държава обяви плановете си да стане първата държава, която официално приема цифровата валута за законно платежно средство.Целта на Ел Салвадор е да използва биткойн като паралелно законно платежно средство заедно с щатския долар.

Решението на Световната банка може да означава, че страната се сблъсква с проблеми при спазването на крайния срок, за да гарантира, че биткойнът реално ще бъде приет в цялата държава през следващите три месеца. Каквито са плановете.

"Ангажирани сме да помагаме на Ел Салвадор по много начини, включително за валутна прозрачност и регулаторни процеси", заяви говорител на Световната банка пред Reuters.

"Въпреки че правителството се обърна към нас за съдействие за биткойна, това не е нещо, което Световната банка може да подкрепи, като се има предвид недостатъците за околната среда и прозрачността на валутата", добавиха от банката.

Ел Салвадор иска да направи bitcoin законно платежно средство

Първа страна в света се готви да направи bitcoin законно платежно средство

Президентът вече е събрал криптоексперти, които да изградят нова финансова екосистема

Финансовият министър на Ел Салвадор Алехандро Зелая заяви за първи път на 16 юни, че страната му е поискала от Световната банка техническа помощ за внедряването на криптовалутата като официален метод на плащане.

Той обяви още, че дискусиите с Международния валутен фонд са били успешни, като коментира, че "МВФ не е против" прилагането на биткойна".

Същевременно от МВФ заявиха, че има различни "макроикономически, финансови и правни въпроси, свързани с приемането на биткойн в Ел Салвадор".

В началото на юни 2021 г. Ел Салвадор стана първата държава в света, която официално класифицира биткойн като законна валута.Нейният конгрес одобри предложението на президента Найбиб Букеле за приемане на криптовалутата.

Президентът коментира, че "правителството е създало история и че този ход ще улесни салвадорците, живеещи в чужбина, да изпращат пари у дома".

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Който спечели технологичното състезание ще спечели всичко, констатира милиардерът

Съгласно законодателството, биткойнът ще стане законно платежно средство, заедно с щатския долар в рамките на 90 дни след одобрението от Конгреса.Новият закон означава, че всеки бизнес трябва да приеме криптовалутата за плащане на всякакъв вид стоки или услуги, освен ако не е в състояние да предостави технологията, необходима за обработка на транзакцията.

Икономиката на Ел Салвадор разчита основно на парични преводи или пари, изпратени от чужбина, които съставляват около 20% от брутния вътрешен продукт на страната.