Ел Салвадор се подготвя да направи bitcoin законно платежно средство, пише CNBC. Малката държава в Централна Америка ще бъде първата, която ще предприеме подобен ход.

Във видеосъобщение, отправено към конференцията Bitcoin 2021, която се провежда в Маями, президентът Найб Букеле съобщи, че Ел Салвадор вече си партнира с компанията Strike, която работи по дигитални портфейли. Тя е натоварена със задачата да изгради модерна финансова инфраструктура в страната, която ще използва технологията на bitcoin.

"Следващата ми стъпка ще е да изпратя проектозакон в конгреса, с който да направим bitcoin платежно средство", каза той. Неговата партия "Нови идеи" контролира законодателния орган.

Засега в Ел Салвадор се използват основно американски долари. В страната 70% от населението няма банкова сметка или кредитна карта. Парите, които имигрантите връщат у дома, представляват над 20% от БВП на Ел Салвадор. А посредниците, които предоставят тази услуга, понякога взимат като такса до 10% от парите.

Детайлите около плановете са малко, но CNBC съобщава, че Ел Салвадор вече е събрала екип от bitcoin експерти, които да помогнат с изграждането на новата финансова екосистема на страната.През март Strike пусна своето приложение за разплащане в страната и то бързо се превърна в най-тегленото.

В същото време британската аукционна къща Phillips съобщи, че ще приема ether и bitcoin на предстоящия търг, на който ще бъде предложена илюстрацията "Laugh Now Panel A", чиято продажна цена се очаква да бъде между $2,8 млн. и $4,1 млн. Според председателя на Phillips решението е в отговор на многобройни запитвания от клиенти. Британската компания не е първата: по-рано Christie's и Sotheby's също съобщиха, че вече приемат крипто.

Междувременно криптовалутата остава на нива под $40 000 — на над 40% под върха си, постигнат в края на февруари.

JPMorgan Chase ще позволи на клиентите си да инвестират в Bitcoin фонд

JPMorgan Chase ще позволи на клиентите си да инвестират в Bitcoin фонд

В понеделник дигиталната валута поскъпна с над 11%