Цената на златото в петък сутринта на практика не се променя. Инвеститори и търговци на жълтите слитъци са предпазливи, докато се очакват макроикономически данни от САЩ, които могат да повлияят върху паричната политика на Федералния резерв.

Според данните от търговията, днес сутринта към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства със символичните 0,10 долара, или с 0,01%, до 1866,40 долара за тройунция. На спот пазара жълтият метал се търгува по 1868,16 долара за унция, информира Reuters

Юлските сребърни фючърси в същото време поскъпват с 0,79% до $22,45 за тройунция.

В четвъртък златото поскъпна с 1,2%, до голяма степен поради отслабването на долара. Но сега инвеститорите в благородния метал станаха по-предпазливи, в очакване на макроикономически данни от САЩ.

По-късно в петък ще бъде публикувана статистика за нивото на безработицата в САЩ. Това е един от най-важните икономически показатели за а Федералния резерв при вземане на решения за паричната политика. Анализаторите прогнозират спад на безработицата през май до 3,5% от 3,6% през април.

Действията на регулатора се отразяват в нивата на банковите лихвени проценти и валутния курс на долара, което от своя страна също влияе върху стойността на златото като до голяма степен финансов актив.