Глобалното търсене на въглища ще скочи с 2,6% през следващата година след рекорден спад през 2020 г. в резултат на коронавирусната пандемия, тъй като възстановяването на икономическата активност ще повиши използването на електроенергия и на промишленото производство, заяви в петък Международната агенция за енергетика (МАЕ или IEA).

Търсенето на въглища за металургията и топлоцентралите трябва да се увеличи до 7,432 млрд. тона през 2021 г. от 7,243 млрд. тона през тази година, посочва базираната в Париж агенция в своя доклад "Въглища 2020 г.", цитиран от БНР.

Търсенето на въглища в световен мащаб е спаднало с 5% тази година в резултат на ограниченото използване заради пандемията, отбеляза МАЕ.

Между 2018 и 2020 г. глобалното търсене на въглища ще се свие с безпрецедентните 7%, или с 500 милиона тона, каза агенцията, визирайки коронавирусната пандемия и факта, че редица държави по света се стремят да преминат към по-чисти източници на енергия.

"Преди пандемията очаквахме малък скок в търсенето на въглища през 2020 г., но оттогава станахме свидетели на най-големия спад на потреблението на въглища след Втората световна война", заяви директорът на МАЕ за енергийните пазари и сигурност Кейсуке Садамори.

Въпреки че през следващата година дори САЩ и Европа биха могли да видят първи увеличения в потреблението на въглища от близо десетилетие насам, търсенето през 2021 г. все още ще изостава от нивата през 2019 г., като МАЕ очаква използването на въглища да достигне баланс едва към 2025 г. на ниво около 7,4 милиарда тона.

Възобновяемите енергийни източници вероятно ще надминат въглищата като най-големия глобален източник на електроенергия до 2025 г., докато природният газ ще заеме мястото на въглищата като втория по големина първичен енергиен източник след петрола, посочи Садамори.

"Тъй като търсенето на въглища обаче все още се очаква да остане стабилно или да расте в ключови азиатски икономики, няма признаци, че въглищната енергия ще изчезнат бързо", добави той, визирайки ключовите азиатски пазари, които представляват 75% от глобалното търсене на въглища.

Въглищата са ключов фактор за вредните емисии от въглероден диоксид (CO2) и правителствата по света се ангажираха с въглероден неутралитет през следващите десетилетия, включително Китай, който си е поставил за цел това да стане факт преди 2060 година.

Същевременно МАЕ заяви, че ще трябва да преразгледа прогнозата си за търсенето на въглища за 2025 г., след като китайското правителство публикува своите икономически планове за периода 2021-2025 г., което трябва да стане факт през март догодина.