Чешката национална банка прекрати режима на ограничаване на курса на кроната, което "отвори вратата" за един от най-големите приливи на спекулативен капитал за годината, изчисляван на 65 милиарда долара.

През последните повече от три години мярката държеше курса на чешката крона под ниво от 27 крони за евро.

Бордът на финансовата институция гласува прекратяването на тази политика на среща в Прага в четвъртък. Решението беше обявено в официално становище на сайта на централната банка. Новината изпрати валутата до най-високото й ниво от ноември 2013 година, съобщава Bloomberg.

Към 12:48 часа местно време чешката крона се търгуваше за 26,89 за евро, което отбеляза най-голямото й поскъпване след налагането на ограничението.

Тази европейска валута я очаква сериозна промяна

Тази европейска валута я очаква сериозна промяна

Ето какво може да се случи в чешката крона в следващата половин година

"Сега кроната е свободна и ще започне да поскъпва, подкрепяна от силната икономика", коментира Виктор Зиесел от Komercni Banka.

"Все пак през първите седмици и месеци обаче реалната икономика няма да играе важна роля за повишаването на курса поради наличието на сериозните спекулативни позиции", допълва експертът.

Действията на чешката централна банка са ясен сигнал за задаващата се вълна от промени в монетарната политика в европейските държави след завръщането на инфлацията на Стария континент. Таванът на кроната беше наложен преди 3 години, за да бъде избегната дефлацията в страната.