Инвеститорите се притесняват от месеци от повишената волатилност на фондовите пазари през тези несигурни пандемични времена, а скорошната разпродажба на пазара със сигурност не направи много за смекчаване на тези страхове.

Добрата новина е, че не е нужно просто да седите и да се притеснявате за срив на фондовия пазар. Има три неща, които трябва да направите и едно ключово нещо, което определено ще искате да избегнете, според пазарни наблюдатели.

Направете тези три неща в случай на нов крах на фондовия пазар

Ако видите, че цената на вашите акции започва да пада или ако се притеснявате, че това може да се случи скоро, ето трите стъпки, които ще искате да предприемете незабавно:

Прегледайте разпределението на активите си

Много инвеститори си позволиха да инвестират прекалено много в акции, защото не балансираха портфейлите си или защото се наслаждаваха твърде много на печалбите си през десетилетие на ниска волатилност и някак си забравиха, че пазарите могат да преживяват и лоши дни. Но скорошната активност на пазара служи като ярко напомняне защо трябва да бъдете изложени на подходящо ниво на риск.

Ако имате твърде много от парите си в акции, въз основа на вашия график за инвестиции, отделете време сега, за да разрешите проблема. И не забравяйте, че ако имате нужда от парите си в рамките на две до пет години, то те не трябва да бъдат на пазара, тъй като може да нямате време да чакате потенциално възстановяване след спад. Историята сочи, че обикновено са необходими между пет и осем години за възстановяване на пазара при навлизане в дълбок мечи пазар (понижение от над 20%).

Определете дали сте доволни от инвестиционната си стратегия

Уорън Бъфет казва, че "едва когато приливът изчезне, научавате кой е плувал гол", което по същество означава, че всеки може да се справи добре, когато всичко върви добре, но неспокойните времена разкриват слабостите. Тези времена може скоро да настъпят, така че е наложително да сте уверени в направените инвестиции, както и в процеса на избора им.

Ако имате солидна инвестиционна теза, не само, че е по-вероятно вашите акции да не страдат толкова много по време на рецесия, но и вие ще сте по-малко склонни да изпадате в паника и да ги продавате във възможно най-неподходящия момент, когато нещата загрубеят.

Спрете да се притеснявате

Ако сте проверили първите два елемента от списъка си, тогава не е нужно да се притеснявате за поредния срив на фондовия пазар. Може да се случи и инвестициите ви да претърпят някои краткосрочни загуби, но в крайна сметка ще се оправите.

И избягвайте да правите това едно нещо

Действията, които предприемате, играят голяма роля при определянето дали сте успешен инвеститор, но действията, които не предприемете, могат да играят дори още по-голяма.

Неотдавнашни проучвания разкриха, че около една трета от инвеститорите проверяват портфейлите си всеки ден и мнозина увеличават честотата на тези проверки по време на бурни времена.

Въпреки че може да изглежда умно да следите отблизо как се представят вашите акции, реалността е, че това често е грешният ход. Проблематично е, защото обсебеността от ежедневното представяне на вашите инвестиции ви оставя склонни към големи грешки като загуба на поглед от общата картина и фокусиране твърде много върху краткосрочни движения в цената на акциите; търговия по-често, отколкото би трябвало; продажба преди да осъзнаете всички потенциални печалби, които бихте могли да спечелите; или да продадете на загуба, ако изпаднете в паника при първите признаци на неприятности.

Реалността е, че тези, които купуват и държат инвестициите си в дългосрочен план, са много по-склонни да се справят добре - но наистина е трудно да бъдете достатъчно дисциплинирани, за да оставите инвестициите си сами, ако постоянно ги проверявате, особено ако цените на активите ви падат. Въпреки че някои инвеститори са в състояние да постигнат това, може да е много по-добре просто да се отдръпнете, след като сте се уверили, че имате балансиран портфейл от активи, от които сте доволни.

Проверката веднъж седмично или дори веднъж на всеки няколко седмици би трябвало да е повече от достатъчна - и ако знаете, че сте склонни да реагирате прекомерно на нестабилността на пазара, може да искате да избягвате влизането във вашата брокерска сметка още по-дълго, така че да не се изкушавате за действия и решения, за които ще съжалявате.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи