Цената на Биткойн премина прага от $45 000 и това се случва за първи път от близо две години насам, съобщават световните агенции. Причината: очакването за одобрение на първия борсово търгуван фонд, с който ще се инвестира директно в най-големия токен.

Крайният срок от 10 януари, когато Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ трябва да обяви решението си за Биткойн борсово търгуван фонд (ETF) наближава.

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Когато знаеш как да инвестираш

Стойността на най-голямата криптовалута се покачи с 4,3% за последните 24 часа до най-високото си ниво от 6 април 2022 година, като се търгуваше на ниво от $45 355 към 6:25 ч. българско време. Биткойн е поскъпнал с над 20% от началото на декември.

Възстановяването на Биткойн от близо 160% през изминалата 2023 година частично коригира част от вредите, причинени от катастрофата в криптоиндустрията през 2022 година. 

Биткойн се представи по-добре от глобалните акции и златото през периода, но все още е далеч под рекорда си от 2021 година от почти $69 000.

Според голяма част от анализаторите на крипто пазара, монетата ще продължи да поскъпва.

Всеки шести гражданин в Австрия вече притежава Биткойн

Европейската страна, в която вече всеки шести гражданин притежава Биткойн

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес - основател и ръководител на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет - WU