Цената на златото в сряда сутрин леко се понижава след силен спад на борсовите индекси на Уолстрийт, което показва обща несигурност на финансовите пазари. Но засега котировките на жълтите кюлчета се държат около 1 9 00 долара за унция и то точно поради тази несигурност, бъдещите перспективи на благородния метал не са лоши, отбелязват анализаторите.

Според данните от днешната търговия цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 4 долара, или 0,21%, до 1900,1 долара за тройунция.

Майските фючърси за сребро в същото време поскъпват с 0,33%, до 23,62 долара за унция.

Според анализатора на SPI Asset Management Стивън Инес, цитиран от Wall Street Journal, спадът на американските индекси във вторник оказа натиск върху котировките на златото. Основните показатели в САЩ се понижиха, а индексът NASDAQ на високотехнологичните компании особено се "отличи" на фона на срив в стойността на акциите на Tesla.

Но в същото време, като цяло анализаторите от Commerzbank, на които се позовава изданието, оценяват положително перспективите за цените на благородния метал поради продължаващото голямо търсене на надеждни активи.