Цената на златото в сряда сутринта расте, показват данните от днешната търговия. Инвеститорите очакват излизането в четвъртък на статистика за инфлацията в САЩ, която може да повлияе върху котировките на долара и благородния метал.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 9,60 долара, или с 0,51%, до 1886,10 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1882,42 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Мартенските фючърси на среброто в същото време поскъпнаха с 0,49% до 23,782 долара за унция.

В четвъртък ще бъдат публикувани данни за динамиката на потребителските цени в САЩ през декември. Анализаторите прогнозират забавяне на годишната инфлация до 6,5% от 7,1% месец по-рано. По този начин декември може да се превърне в шестия месец на спад на инфлацията след пика си от почти 9% през юни миналата година. В същото време инфлацията остава доста над целта на Федералния резерв от 2%.

Статистиката на потребителските цени оказва влияние върху политиката на Федералната резервна система на САЩ. През изминалата година, на фона на висока инфлация, регулаторът повиши лихвата седем пъти, последния път през декември - с 50 базисни пункта. Според CME Group 79,7% от експертите очакват ново увеличение на дисконтовия процент през февруари, но с 25 базисни пункта до 4,5-4,75% годишно.

Златото е чувствително към сигналите на Фед и макростатистиката от САЩ, тъй като това се отразява върху курса на долара, от който зависи и цената на благородния метал. "Ястребовите" сигнали традиционно тласкат долара нагоре, правейки златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута и ограничавайки неговото търсене.