Цената на златото във вторник сутринта не показва определена динамика, докато пазарите очакват следващите действия от страна на Федералния резерв на САЩ, показват данните от днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време декемврийската фючърсна цена на златото на борсата Comex в Ню Йорк символично се повишава с 1,20 долара, или 0,06%, до 1655,30 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се търгува на спот пазара по 1651,05 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се повишава с 0,3% до 19,247 долара за унция.

Във вторник сутринта цената на златото е стабилна и не показва ясно изразена посока, докато пазарите продължават да чакат по-нататъшните решения по парично-кредитната политика от страна на Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 97,2% от експертите прогнозират, че през ноември Фед отново ще повиши базовия лихвен процент с 0,75 процентни пункта до диапазона 3,75-4% годишно.

В същото време, в очакване на действия от Фед, обменният курс на долара спрямо други основни валути се променя слабо. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес се понижава с 0,06%, до 111,92 пункта. И колкото по-евтин е доларът, толкова по-достъпно става златото за закупуване в друга валута и обратното.