Цената на златото във вторник сутринта почти не се променя преди началото на цикъла от срещи на големите централни банки в света, показват данните за днешната търговия.

В същото време анализаторите виждат добри перспективи за стойността на благородния метал поради рисковете от изпадане на глобалната икономика в стагфлация.

Към 9:40 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с $0,1, или 0,01%, до $1840,30 за тройунция. На спот пазара скъпоценният метал се продава по 1 838,66 долара за унция.

Юлските фючърси на сребро в същото време поветиняха с 0,67% до $21,945 за тройунция.

Златото променя леко цената си след спад от 0,6% на котировките ден по-рано, което се дължи на поскъпването на долара. В понеделник доларът се повиши с 1,1% спрямо йената, до 20-годишен рекорд. Американската валута поскъпна спрямо еврото с 0,4%. Скъпият долар прави златото по-малко достъпно, когато се купува от притежатели на друга валута.

В същото време инвеститорите очакват поредица от срещи на големите централни банки. В четвъртък ще се проведе редовното заседание на Европейската централна банка, а следващата седмица ще има срещи на Федералната резервна система на САЩ, Английската централна банка и Японската централна банка.

В същото време анализаторите са оптимисти за перспективите за цената на златото на фона на рисковете от стагфлация.

"След десетилетия на огромни дефицитни разходи и изключително разхлабена парична политика, ние се придвижваме към период на стагфлация. При такива условия активите " убежища" като физическо злато и сребро са сред най-добрите инвестиции, които си струва да имате", цитира Bloomberg мнението на на основателя на Silver Bullion Pte. Грегор Грегерсон.