Цената на златото сутринта на последния майски ден леко се повишава, сочат данните от търговията в понеделник. По-рано стойността на скъпоценния метал отново се върна над нивото от 1900 долара за унция заради редица фактори.

Августовските фючърси на златото днес сутринта поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,14% или с 2,75 долара до 1908,05 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за юли в същото време се повишиха с 0,34% до 28,108 долара за унция.

От началото на месеца златото поскъпна с почти 8%. "Покупките на ценни метали от централните банки продължават да нарастват, безпрецедентните мерки за парични и финансови стимули продължават да се засилват, а някои търговци започват да губят доверие в криптовалутите", обясняват покачването анализаторите от Oanda пред The Wall Street Journal.

В същото време доларът сега е малко по-евтин спрямо еврото и йената, доходността по американските държавни облигации също намалява, което също е положителен фактор за цената на златото.

Експертите също така посочват, че ако златото успее да запази по-голяма привлекателност по отношение на доходността спрямо американските държавни облигации, по-късно тази година то може да достигне рекордна стойност.